Végre a tél megmutatja magát, a kertnek.  Fagyos időjárásnak köszönhetően örülnek a kertészek, bár egy kis félsz is van a levegőben.  Remek dolog, hogy hosszú évek óta idén először fagy huzamosabb ideig. Sajnos ehhez hó nem párosul, ami a félszre ad okot.

A hó, mint egy nagy paplan befedné a földeket és a fákat, hogy a nagy fagyok kárt ne tegyenek. Ez sajnos idén is elmaradt. Viszont a fagy, mint egy jótékony orvosság a talajban, növények kérge alatt lévő élősködőket, rovarokat, gombákat remélhetőleg megtizedeli. A kertészek örömére kevesebb kártevővel kell szembe néznünk tavasszal.

Minden évben várjuk a mínuszokat, ami ha egy-két héten át tarthatna legalább, akkor a kertésznek sok segítséget nyújthat. Az ősszel felásott kert talaj porhanyóssá válik, a nagy rögök szétesnek, és a tavaszi talajművelést megkönnyíti.

Viszont a hó is hiányzik, mert a fagy hatására a talaj kiszáradhat, a növények gyökere is sérülhet. A hó a kiszáradástól is védi a növényeket. Ősszel a természet álomba szenderül, és ezért szükségük van tápanyagra, vízre. Ilyenkor tápanyagot pótolni nem kell a kertben, viszont az enyhe, de száraz esőmentes időkben kéthetente érdemes a növényeinknek vizet kijuttatni, ha már hetek óta nem volt csapadék.

Úgy hogy Tél dolgozzál, kertész pedig örülj a dermesztő időnek egy forró ital társaságában. Tervezgetés ideje van, a tavaszi munkák és a nyári ágyások megtervezésének ideje.

 

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök