Hírek, tippek, leírások

Magazin

Ön itt jár: Kezdőlap / Magazin

Itt van az ősz itt van újra….. – Őszi készülődés a kertben.

Kategóriák:

2012-10-16-09-17-11Megérkezett a szeptember, vele együtt a vénasszonyok nyara. Az őszi hónapot meg hazudtoló nyári melegben szinte meg feledkezünk róla, hogy lassan a természet ismét aludni tér. Fel kell készíteni a téli időre a kertet. Fáink már lassan elkezdik a leveleiket elhagyni, az utolsó gyümölcsök is beérnek lassan. Tervezzünk megint, és már most gondoljunk a tavaszra. A kerti szerszámok is nagy munkába lendülnek Úgy mint a lombseprű, gereblye, ásó, kapa, metszőolló, balta.

Első lépésben a szép zöld gyepre gondoljunk. Kell neki a hidegre a szélsőséges időjárásra a felkészülés. A gyökér zónát kell erősíteni, am a téli hidegben érzékennyé válik. Ezt tápanyag utánpótlással lehet megtenni, egy jó őszi fűtáp út a sikerhez.

Valamint már most elvégezhetünk egy utolsó gyepszellőztetést, hogy a nyári szezon során meg az elszáradt nyesedékektől megszabadítsuk a füvünket, ezáltal a kórokozóknak és kártevőknek nem kedvezünk. Nincs biztosítva a búvóhely télire.

Fáink és bokrain is igénylik az utolsó tápanyag utánpótlásokat, és a kombinált lemosó permetezést (rovarok és gombák ellen), hogy egészségesen tudják átvészelni a telet.

A szelektív gyomirtásnak is eljön, az ideje mielőtt még a nagy hidegek beköszöntenek.

Lassan de biztosan a kertünk ünneplőt ölt a színes levelekkel! Hát élvezzük az ősz szépségeit, illatát és a napsütést.

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök

Virágos ősz

Kategóriák:
2016. 09. 12.

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem…”

-Petőfi Sándor –

dsc_0288Valóban az ősznek sok szépsége van, közöttük a színei és a virágok melyek ilyenkor pompáznak, vagy az avar illata. Sokan gondolhatják, hogy a szeptember – október beköszöntével a virágok is eltűnnek a kertünkből, pedig szunnyadó természet sok szépséget tartogat még nekünk.

Sok bokor most színesíti meg termését, a madárbirsek (Cotoneaster horizontalis), tűztövisek (Pyracantha sp.), hóbogyó (Symphoricarpos sp.) ezek a bokrok pompás látványt nyújtanak.

Virágból is számtalan most kezdi hozni virágait. Az éveleők közü itt megemlíteném az őszi rózsákat (Aster sp.), pompás varjúhájat (Sedum spectabile), krizantémok vagy az
Angol kékszakáll (Caryopteris x clandonensis)
, igaz ő egy cserjeféle. Hosszan sorolhatnám a fajtákat.

A piacokon és virágosoknál már most megjelentek a krizantémok, és lassan az árvácskák is megjelennek és a gyönyörű díszkáposzták. Az árvácskát érdemes ültetni ősszel, mert egy balkon ládában, vagy egy védettebb fagymentes helyen késő tavaszig pompás színt adnak kertünknek/ablakunknak. Kis ültetés kis lapát, mindennek adjuk meg a módját.dsc_0287

És már most gondolhatunk a tavaszra, a hagymás virágokkal.

Sok összeültetést kilehet próbálni ilyenkor, hogy mennél látványosabb eredményt érjünk el,

csak a fantáziánk szab határt.

 

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök

Szellőztessünk füvet!

Kategóriák:

DSC_0093

Foltos előző ősszel foltokban gyomírtott gyep.

Most hogy beköszöntött a tavasz, ilyen nyáriasan. Kertünkben a fű is kezd éledezni. Zöldülne és hajtana, de a tél őt is megviselte. Kell neki egy jó nagy lélegzetvétel, de a tavalyi elhalt fűszálak megakadályozzák benne.

A kert szerető, gondos kertész kezeire vágyik.

Az első lépés a szép zöld füvünk felé, hogy ha magas a fű (mert a télen azért az enyhe időben ő is növögetet azért) vágjuk le olyan 2 cm magasra, dúsabb fűnél 3-4 cm-re, ahogy engedi a fűnyírónk. Ezután ha van gyepszellőztető gépünk, jó alaposan szellőztessük meg a füvünket, ha nincsen, lehet speciálisan gyepszellőztető gereblyéket használni, de egy fém lombseprű is tökéletes szolgálatot tehet, nem csak a fűnek, de a saját erőnlétünknek is. Kaparjuk össze az elhalt fűszálakat, és a mohát, ha van a fű között.

Ha mohás a füvünk az sok mindenre rámutat. Legbiztosabb a terület árnyékos, ezért ez kedvez a moha növekedésének, az árnyék miatt a sok a nedvesség, ez kötötté teszi a talajt, ami a tápanyag felszívódást is nehezíti.  Ezeken a részeken a talajt meg is kell lazítani. Amennyiben gépet használtunk sok esetben van a gyepszellőztető géphez talajlazító késes fej ezzel mennyünk át még egyszer a területen. Viszont ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor egy gereblye is jó szolgálatot tehet.

A következő lépés a gyomok és a moha eltávolítása a fű közül.

Gyomok ellen kézi erőt vagy kemikáliát is bevethetünk. Egy gyomkiszedő kés nagy szolgálatot tud tenni ilyenkor. A szelektív gyomirtó (viszont egyszerű és hatásos szer) így tavasszal, mert az éppen kelő gyomokat is kiszelektálja a füvünkből. A moha ellen pedig vasgálicot érdemes kiszórni vagy kiöntözni.

Mikor megvagyunk a védekezéssel, akkor jöhet a fű pótlása.

Füvünk megújulása érdekében évente érdemes pótolni, felülvetni a gyepet. Erre érdemes a fűmagot a kert mikroklímájának megfelelően megválasztani (árnyékos, szárazság tűrő vagy terhelhető Sport fűmagot használni). A szép dús gyephez fontos, hogy az idősebb tövek elhalását a friss keléssel pótoljuk.

Mikor mindezzel megvagyunk, akkor pótoljuk a tápanyagot is. A tél folyamán, kiéhezett a gyep. Tartalékait felélte, mint a téli álmából felébredő mackó, éhes és szomjas. Ilyenkor nagyon érzékeny a gombabetegségekre is.

A pótlás lehet rövid vagy hosszú hatásfokú tápanyagpótlás.

DSC_0193 (2)

A foltos gyep 2-3 héttel később, a gyepkezelés után.

A rövid hatású, mikor marhatrágyát szórunk közé vagy Péti sót. Ezek olyan tápanyagok melyek gyorsan beoldódnak a talajba és hamar fejtik ki hatásukat, pénztárca kímélőnek tűnhetnek. Hátrányuk, hogy a nyári szezonba folyamatosan pótolni kell őket, mert hatásuk csak pár hétig tart ki.

Ma már nagyon sok, jó minőségű, professzionális (Scotts, Everiss, Compo stb.) hosszú hatásfokú gyeptrágya van a piacon, melyek 3-4 hónaptól, akár 8-9 hónapig is képesek pótolni a tápanyagot a fűnek. Kifejezetten olyan  Nitrogén, Kálium, Foszfor és egyéb mikroelem található bennük melyekkel a növényünk erős és egészséges lehet, egyes tápok még gyomfojtó adalékot is tartalmaznak, mely gátolja a gyomok növekedését, kikelését.

Sok esetben a hosszú hatásfokú gyeptrágya drágábbnak tűnhet (mert egyszerre kell nagyobb összeget kiadni érte), viszont ha utána számolunk, akkor az olcsóbb rövid hatásfokú (Pétisó) trágyát, ha megvesszük egész évben, a szép fű érdekében. Akkor többre vagy közel hasonló összegre jön ki mintha a hosszú hatásfokú (Scotts, Everiss, Compo stb.) műtrágyák.
Most hogy megszellőztettük a füvet, gyom kezeltük, pótoltuk a tápanyagot, indítsuk el az öntözést. Az első időkben hetente 2-3 alkalommal, hogy a növény fel tudja venni s tápanyagot és a fűmagok ki tudjanak kelni. Késöbb pedig már az időjárásnak megfelelően öntözzük a Füvet. Ebben nagy segítségünkre lehet egy öntözőrendszer, ami egyenletes kijuttatja a vizet. Egy ilyen rendszer hamar megtérül.

CAM00294

Két héttel a fűszellőztetés után, öntözőrendszer használata mellett.

Mikor végeztünk, és a jól elvégzett munka után, eltelik pár hét és az eredmény szemmel látható, győzzük nyírni a szép füvet és csodálni a smaragdzöld színét. Eleinte a gyors növekedés miatt gyakrabban szükséges a vágás, de a növekedés a nyári meleg beköszöntével lelassul. De vágás közben élvezhetjük a frissen nyírt fű csodás illatát.

Szép zöld gyepet kívánok minden Kerttulajdonosnak!

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök

Kertindító munkák 2. rész: Metszőszerszámok előkészítése, növényvédő szerek beszerzése.

Kategóriák:
2016. 02. 17.

Lassan beköszönt a tavasz. Az idő egyre enyhébb, sok csapadék esett az elmúlt időben. Remélhetjük, hogy a decemberi és a januári fagyok megtették hatásukat, és a kártevőket megtizedelték. A talajnak volt lehetősége valamelyest átfagyni. A kérgek alá is bekúszhatott a hideg.

Már látszik, hogy megindult a növényekben a nedvkeringés, mert elkezdtek dagadni a rügyek a fagyvédettebb helyeken. Előbújtak a hóvirágok, és a tulipán is kezdi megmutatni magát, a krizantém is zöldellik a tövénél, és a rózsa is rügyezik már.

Vegyük elő hát a metszőszerszámainkat, valamint a permetezőnket és készüljünk hozzá, hogy a metszés előtt ezzel már ne keljen foglalkozni.

Sokszor felmerül, milyen szerszámok a legfontosabbak amire szükségünk lesz:

– kerti kesztyű
– kezünkhöz mérten a legkényelmesebb metszőolló. (a metszőolló is méret szerint van számozva, és az a jó ami pont bele illik az ember kezébe, a tenyérbe simul a megfelelő erő kifejtéséhez)
ágvágó olló, magassági olló
kézi fűrész
– éles metsző, vagy szemzőkés
– sebkezelő szer (pl.: Fagél)

A metszőollót élezzük meg, és olajozzuk meg a rugót ha szükséges. Utána jön a legfontosabb a szerszámok fertőtlenítése. Ez vonatkozik minden ollóra, késre és fűrészlapra. Ha ezt nem tesszük, meg súlyos fertőzéseket okozhatunk a kertünk növényzetében. A gombabetegségek, vírusok, apró kártevők könnyen megtelepszenek a szerszámon, és egy fertőzött szerszám egy egészséges növényt könnyen tönkre tehet.
Ezt egyszerűen kivédhetjük, ha készítünk otthon egy fertőtlenítő oldatot, amivel könnyedén letakaríthatjuk például az ollónk pengéjét. A feladat egyszerű mártsuk egy fertőtlenítős oldatba a szerszám vágófelületét, és tartsuk benne pár percig, utána töröljük meg és hadjuk megszáradni. Később egy spricni segítségével és egy tiszta ronggyal metszés közben is tisztítsuk meg az ollónkat, mielőtt egy másik növény metszését megkezdenénk.

A fertőtlenítő oldat többféle lehet:

– 3 %-os hypó oldat ( 1 liter víz 3 ml klór tartalmú háztartási fertőtlenítő szer pl.: Domestos)
– Háztartási alkohol
– Háztartás fertőtlenítő kendő, a metszések közötti tisztításhoz.

Mindenki azt választja, ami neki a legszimpatikusabb.
Permetezőnket is tisztítsuk meg, mossuk el.
Mikor végeztünk a metszéssel, a növényeket mossuk le egy permetlével, ami gomba és rovarölő szert is tartalmaz. A lemosó Permetszerekről egy következő cikkben írok .

Jó készülődést kívánok:

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök

Kertindító munkák 1. rész: Tervezés

Kategóriák:
2016. 02. 01.

Kertindító munkák 1 rész: Tervezés.

 

Február van, a tél utolsó hónapja. Most már igazán neki állhatunk a tervezgetésnek.

A zöldségeink elvetésének, és a palántanevelésnek.  Jól gondoljuk végig, mit is szeretnénk termeszteni a kertben vagy a balkonon. Erre tervet készíthetünk. Sok minden megterem kishelyen.

A kertünkből csak egy kis területén is csodát lehet alkotni.

A kertünk picike,mégis  mindent ki szeretnénk hozni belőle. Pici fű, hogy mezítláb lehessen járkálni, egy hintaágy, ahol relaxálhat az ember. Egy kis gyümölcs, és zöldség, hogy mégis elmondhassuk ezt mi termeltük. Nagyon jó mikor kimegy reggel az ember és leszakít egy érett paradicsomot, vagy paprikát. Az ebédhez az uborkasaláta alapanyagát is a kert adja.

De mi is kell a mi kis oázisunkhoz?

Elsősorban egy jó terv!

Mérjük fel mekkora helyünk van és rajzoljuk le egy papírra, hogy a növények igényeihez mérten, hogyan férnek el. Itt vegyük figyelembe a növények Ültetési távolságát, valamint a kifejlett növény majdani nagyságát.

Gondoljuk végig mit szeretnénk otthon termelni, és írjuk le azt. Itt fontos a fajta választás is, hogy milyet szeretnénk, nekem most már évek óta van egy paradicsom ami nem hiányozhat a kertből, ez a ’Coocie’ koktél paradicsom, édes jó ízű zöldes pirosas fajta. (Hirtelen nagyon sok mindent szeretne az ember, de a hely úgy is megadja, mi fér el és mi nem. Rengeteg helytakarékos ötlet van.)

Osszuk el a termő helyeket az ágyásban, úgy hogy figyeljünk arra milyen az ágyás fekvése. Mennyire árnyékos, vagy éppen napos. Mert a zöldségek és fűszerek mind más mást igényelnek. Ez is behatárolja, mit ültessünk és hova.

A tűző nap, vagy éppen ha folyton árnyékos egy terület, nagyban befolyásolja, mit tudunk termeszteni. Sok növény nagyon szereti az állandó napfürdőt. Viszont vannak olyan fajták, amik az árnyékosabb részeket kedvelik.  Erről majd később, egy másik cikkben.

Most vegyünk egy Ideális ágyást! (kinek mi az ideális, azt maga döntse el)

Esetünkben 2,5 m széles és 3 méter hosszú. Sokan mondhatják milyen aprócska terület, de mégis csodákra képes.

Ekkora területen megterem a paradicsom, a paprika, zeller, petrezselyem, chili, bazsalikom, karalábé, uborka (tám rendszeren), zöldbab/borsó váltásban.  Ez ellát 4 főt a nyár folyamán zöldségekkel. Sőt még télire is juthat belőle.

Kiválasztottam a növényeket, most akkor jöjjön a tervezés. Mit hova ültessünk az ágyásba lerajzolva,  fent mutatom a példát , a saját kertünkből.

Jó tervezgetést kívánok inden kertészkedőnek!

 

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök

Végre a tél megmutatja magát!

Kategóriák:
2016. 01. 20.

Végre a tél megmutatja magát, a kertnek.  Fagyos időjárásnak köszönhetően örülnek a kertészek, bár egy kis félsz is van a levegőben.  Remek dolog, hogy hosszú évek óta idén először fagy huzamosabb ideig. Sajnos ehhez hó nem párosul, ami a félszre ad okot.

A hó, mint egy nagy paplan befedné a földeket és a fákat, hogy a nagy fagyok kárt ne tegyenek. Ez sajnos idén is elmaradt. Viszont a fagy, mint egy jótékony orvosság a talajban, növények kérge alatt lévő élősködőket, rovarokat, gombákat remélhetőleg megtizedeli. A kertészek örömére kevesebb kártevővel kell szembe néznünk tavasszal.

Minden évben várjuk a mínuszokat, ami ha egy-két héten át tarthatna legalább, akkor a kertésznek sok segítséget nyújthat. Az ősszel felásott kert talaj porhanyóssá válik, a nagy rögök szétesnek, és a tavaszi talajművelést megkönnyíti.

Viszont a hó is hiányzik, mert a fagy hatására a talaj kiszáradhat, a növények gyökere is sérülhet. A hó a kiszáradástól is védi a növényeket. Ősszel a természet álomba szenderül, és ezért szükségük van tápanyagra, vízre. Ilyenkor tápanyagot pótolni nem kell a kertben, viszont az enyhe, de száraz esőmentes időkben kéthetente érdemes a növényeinknek vizet kijuttatni, ha már hetek óta nem volt csapadék.

Úgy hogy Tél dolgozzál, kertész pedig örülj a dermesztő időnek egy forró ital társaságában. Tervezgetés ideje van, a tavaszi munkák és a nyári ágyások megtervezésének ideje.

 

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök