Kertindító munkák 1 rész: Tervezés.

 

Február van, a tél utolsó hónapja. Most már igazán neki állhatunk a tervezgetésnek.

A zöldségeink elvetésének, és a palántanevelésnek.  Jól gondoljuk végig, mit is szeretnénk termeszteni a kertben vagy a balkonon. Erre tervet készíthetünk. Sok minden megterem kishelyen.

A kertünkből csak egy kis területén is csodát lehet alkotni.

A kertünk picike,mégis  mindent ki szeretnénk hozni belőle. Pici fű, hogy mezítláb lehessen járkálni, egy hintaágy, ahol relaxálhat az ember. Egy kis gyümölcs, és zöldség, hogy mégis elmondhassuk ezt mi termeltük. Nagyon jó mikor kimegy reggel az ember és leszakít egy érett paradicsomot, vagy paprikát. Az ebédhez az uborkasaláta alapanyagát is a kert adja.

De mi is kell a mi kis oázisunkhoz?

Elsősorban egy jó terv!

Mérjük fel mekkora helyünk van és rajzoljuk le egy papírra, hogy a növények igényeihez mérten, hogyan férnek el. Itt vegyük figyelembe a növények Ültetési távolságát, valamint a kifejlett növény majdani nagyságát.

Gondoljuk végig mit szeretnénk otthon termelni, és írjuk le azt. Itt fontos a fajta választás is, hogy milyet szeretnénk, nekem most már évek óta van egy paradicsom ami nem hiányozhat a kertből, ez a ’Coocie’ koktél paradicsom, édes jó ízű zöldes pirosas fajta. (Hirtelen nagyon sok mindent szeretne az ember, de a hely úgy is megadja, mi fér el és mi nem. Rengeteg helytakarékos ötlet van.)

Osszuk el a termő helyeket az ágyásban, úgy hogy figyeljünk arra milyen az ágyás fekvése. Mennyire árnyékos, vagy éppen napos. Mert a zöldségek és fűszerek mind más mást igényelnek. Ez is behatárolja, mit ültessünk és hova.

A tűző nap, vagy éppen ha folyton árnyékos egy terület, nagyban befolyásolja, mit tudunk termeszteni. Sok növény nagyon szereti az állandó napfürdőt. Viszont vannak olyan fajták, amik az árnyékosabb részeket kedvelik.  Erről majd később, egy másik cikkben.

Most vegyünk egy Ideális ágyást! (kinek mi az ideális, azt maga döntse el)

Esetünkben 2,5 m széles és 3 méter hosszú. Sokan mondhatják milyen aprócska terület, de mégis csodákra képes.

Ekkora területen megterem a paradicsom, a paprika, zeller, petrezselyem, chili, bazsalikom, karalábé, uborka (tám rendszeren), zöldbab/borsó váltásban.  Ez ellát 4 főt a nyár folyamán zöldségekkel. Sőt még télire is juthat belőle.

Kiválasztottam a növényeket, most akkor jöjjön a tervezés. Mit hova ültessünk az ágyásba lerajzolva,  fent mutatom a példát , a saját kertünkből.

Jó tervezgetést kívánok inden kertészkedőnek!

 

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök