Lassan beköszönt a tavasz. Az idő egyre enyhébb, sok csapadék esett az elmúlt időben. Remélhetjük, hogy a decemberi és a januári fagyok megtették hatásukat, és a kártevőket megtizedelték. A talajnak volt lehetősége valamelyest átfagyni. A kérgek alá is bekúszhatott a hideg.

Már látszik, hogy megindult a növényekben a nedvkeringés, mert elkezdtek dagadni a rügyek a fagyvédettebb helyeken. Előbújtak a hóvirágok, és a tulipán is kezdi megmutatni magát, a krizantém is zöldellik a tövénél, és a rózsa is rügyezik már.

Vegyük elő hát a metszőszerszámainkat, valamint a permetezőnket és készüljünk hozzá, hogy a metszés előtt ezzel már ne keljen foglalkozni.

Sokszor felmerül, milyen szerszámok a legfontosabbak amire szükségünk lesz:

– kerti kesztyű
– kezünkhöz mérten a legkényelmesebb metszőolló. (a metszőolló is méret szerint van számozva, és az a jó ami pont bele illik az ember kezébe, a tenyérbe simul a megfelelő erő kifejtéséhez)
ágvágó olló, magassági olló
kézi fűrész
– éles metsző, vagy szemzőkés
– sebkezelő szer (pl.: Fagél)

A metszőollót élezzük meg, és olajozzuk meg a rugót ha szükséges. Utána jön a legfontosabb a szerszámok fertőtlenítése. Ez vonatkozik minden ollóra, késre és fűrészlapra. Ha ezt nem tesszük, meg súlyos fertőzéseket okozhatunk a kertünk növényzetében. A gombabetegségek, vírusok, apró kártevők könnyen megtelepszenek a szerszámon, és egy fertőzött szerszám egy egészséges növényt könnyen tönkre tehet.
Ezt egyszerűen kivédhetjük, ha készítünk otthon egy fertőtlenítő oldatot, amivel könnyedén letakaríthatjuk például az ollónk pengéjét. A feladat egyszerű mártsuk egy fertőtlenítős oldatba a szerszám vágófelületét, és tartsuk benne pár percig, utána töröljük meg és hadjuk megszáradni. Később egy spricni segítségével és egy tiszta ronggyal metszés közben is tisztítsuk meg az ollónkat, mielőtt egy másik növény metszését megkezdenénk.

A fertőtlenítő oldat többféle lehet:

– 3 %-os hypó oldat ( 1 liter víz 3 ml klór tartalmú háztartási fertőtlenítő szer pl.: Domestos)
– Háztartási alkohol
– Háztartás fertőtlenítő kendő, a metszések közötti tisztításhoz.

Mindenki azt választja, ami neki a legszimpatikusabb.
Permetezőnket is tisztítsuk meg, mossuk el.
Mikor végeztünk a metszéssel, a növényeket mossuk le egy permetlével, ami gomba és rovarölő szert is tartalmaz. A lemosó Permetszerekről egy következő cikkben írok .

Jó készülődést kívánok:

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök