DSC_0093

Foltos előző ősszel foltokban gyomírtott gyep.

Most hogy beköszöntött a tavasz, ilyen nyáriasan. Kertünkben a fű is kezd éledezni. Zöldülne és hajtana, de a tél őt is megviselte. Kell neki egy jó nagy lélegzetvétel, de a tavalyi elhalt fűszálak megakadályozzák benne.

A kert szerető, gondos kertész kezeire vágyik.

Az első lépés a szép zöld füvünk felé, hogy ha magas a fű (mert a télen azért az enyhe időben ő is növögetet azért) vágjuk le olyan 2 cm magasra, dúsabb fűnél 3-4 cm-re, ahogy engedi a fűnyírónk. Ezután ha van gyepszellőztető gépünk, jó alaposan szellőztessük meg a füvünket, ha nincsen, lehet speciálisan gyepszellőztető gereblyéket használni, de egy fém lombseprű is tökéletes szolgálatot tehet, nem csak a fűnek, de a saját erőnlétünknek is. Kaparjuk össze az elhalt fűszálakat, és a mohát, ha van a fű között.

Ha mohás a füvünk az sok mindenre rámutat. Legbiztosabb a terület árnyékos, ezért ez kedvez a moha növekedésének, az árnyék miatt a sok a nedvesség, ez kötötté teszi a talajt, ami a tápanyag felszívódást is nehezíti.  Ezeken a részeken a talajt meg is kell lazítani. Amennyiben gépet használtunk sok esetben van a gyepszellőztető géphez talajlazító késes fej ezzel mennyünk át még egyszer a területen. Viszont ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor egy gereblye is jó szolgálatot tehet.

A következő lépés a gyomok és a moha eltávolítása a fű közül.

Gyomok ellen kézi erőt vagy kemikáliát is bevethetünk. Egy gyomkiszedő kés nagy szolgálatot tud tenni ilyenkor. A szelektív gyomirtó (viszont egyszerű és hatásos szer) így tavasszal, mert az éppen kelő gyomokat is kiszelektálja a füvünkből. A moha ellen pedig vasgálicot érdemes kiszórni vagy kiöntözni.

Mikor megvagyunk a védekezéssel, akkor jöhet a fű pótlása.

Füvünk megújulása érdekében évente érdemes pótolni, felülvetni a gyepet. Erre érdemes a fűmagot a kert mikroklímájának megfelelően megválasztani (árnyékos, szárazság tűrő vagy terhelhető Sport fűmagot használni). A szép dús gyephez fontos, hogy az idősebb tövek elhalását a friss keléssel pótoljuk.

Mikor mindezzel megvagyunk, akkor pótoljuk a tápanyagot is. A tél folyamán, kiéhezett a gyep. Tartalékait felélte, mint a téli álmából felébredő mackó, éhes és szomjas. Ilyenkor nagyon érzékeny a gombabetegségekre is.

A pótlás lehet rövid vagy hosszú hatásfokú tápanyagpótlás.

DSC_0193 (2)

A foltos gyep 2-3 héttel később, a gyepkezelés után.

A rövid hatású, mikor marhatrágyát szórunk közé vagy Péti sót. Ezek olyan tápanyagok melyek gyorsan beoldódnak a talajba és hamar fejtik ki hatásukat, pénztárca kímélőnek tűnhetnek. Hátrányuk, hogy a nyári szezonba folyamatosan pótolni kell őket, mert hatásuk csak pár hétig tart ki.

Ma már nagyon sok, jó minőségű, professzionális (Scotts, Everiss, Compo stb.) hosszú hatásfokú gyeptrágya van a piacon, melyek 3-4 hónaptól, akár 8-9 hónapig is képesek pótolni a tápanyagot a fűnek. Kifejezetten olyan  Nitrogén, Kálium, Foszfor és egyéb mikroelem található bennük melyekkel a növényünk erős és egészséges lehet, egyes tápok még gyomfojtó adalékot is tartalmaznak, mely gátolja a gyomok növekedését, kikelését.

Sok esetben a hosszú hatásfokú gyeptrágya drágábbnak tűnhet (mert egyszerre kell nagyobb összeget kiadni érte), viszont ha utána számolunk, akkor az olcsóbb rövid hatásfokú (Pétisó) trágyát, ha megvesszük egész évben, a szép fű érdekében. Akkor többre vagy közel hasonló összegre jön ki mintha a hosszú hatásfokú (Scotts, Everiss, Compo stb.) műtrágyák.
Most hogy megszellőztettük a füvet, gyom kezeltük, pótoltuk a tápanyagot, indítsuk el az öntözést. Az első időkben hetente 2-3 alkalommal, hogy a növény fel tudja venni s tápanyagot és a fűmagok ki tudjanak kelni. Késöbb pedig már az időjárásnak megfelelően öntözzük a Füvet. Ebben nagy segítségünkre lehet egy öntözőrendszer, ami egyenletes kijuttatja a vizet. Egy ilyen rendszer hamar megtérül.

CAM00294

Két héttel a fűszellőztetés után, öntözőrendszer használata mellett.

Mikor végeztünk, és a jól elvégzett munka után, eltelik pár hét és az eredmény szemmel látható, győzzük nyírni a szép füvet és csodálni a smaragdzöld színét. Eleinte a gyors növekedés miatt gyakrabban szükséges a vágás, de a növekedés a nyári meleg beköszöntével lelassul. De vágás közben élvezhetjük a frissen nyírt fű csodás illatát.

Szép zöld gyepet kívánok minden Kerttulajdonosnak!

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök