2012-10-16-09-17-11Megérkezett a szeptember, vele együtt a vénasszonyok nyara. Az őszi hónapot meg hazudtoló nyári melegben szinte meg feledkezünk róla, hogy lassan a természet ismét aludni tér. Fel kell készíteni a téli időre a kertet. Fáink már lassan elkezdik a leveleiket elhagyni, az utolsó gyümölcsök is beérnek lassan. Tervezzünk megint, és már most gondoljunk a tavaszra. A kerti szerszámok is nagy munkába lendülnek Úgy mint a lombseprű, gereblye, ásó, kapa, metszőolló, balta.

Első lépésben a szép zöld gyepre gondoljunk. Kell neki a hidegre a szélsőséges időjárásra a felkészülés. A gyökér zónát kell erősíteni, am a téli hidegben érzékennyé válik. Ezt tápanyag utánpótlással lehet megtenni, egy jó őszi fűtáp út a sikerhez.

Valamint már most elvégezhetünk egy utolsó gyepszellőztetést, hogy a nyári szezon során meg az elszáradt nyesedékektől megszabadítsuk a füvünket, ezáltal a kórokozóknak és kártevőknek nem kedvezünk. Nincs biztosítva a búvóhely télire.

Fáink és bokrain is igénylik az utolsó tápanyag utánpótlásokat, és a kombinált lemosó permetezést (rovarok és gombák ellen), hogy egészségesen tudják átvészelni a telet.

A szelektív gyomirtásnak is eljön, az ideje mielőtt még a nagy hidegek beköszöntenek.

Lassan de biztosan a kertünk ünneplőt ölt a színes levelekkel! Hát élvezzük az ősz szépségeit, illatát és a napsütést.

Páricsi-Réz Barbara

kertészmérnök